Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi: przepis

2021-03-29
Materiały prasowe Kupiec
Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi: przepis
Autor: Materiały prasowe Kupiec Lukrowane pierniczki z otrębami, zdrowsze niż tradycyjne, mogą być ozdobą świątecznego stołu.
łatwy
60 min
4

Pieczenie pierniczków na święta to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną.

Polecamy również inne przepisy na zdrowsze wersje świątecznych pierników: Piernik z dyni, Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Piernik marchewkowy oraz Bezglutenowy piernik na Wigilię.

Sprawdź również:

Szybki piernik na ostatnią chwilę

Piernik, który zawsze się udaje

Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao.
  • Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jakie foremki do pierniczków wybrać?
  • Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami.
  • Pieczemy pierniczki w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jak przechowywać świąteczne pierniczki?
Materiały prasowe Kupiec