Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pieczenie pierniczków na święta to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną.
Polecamy również inne przepisy na zdrowsze wersje świątecznych pierników: Piernik z dyni, Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Piernik marchewkowy oraz Bezglutenowy piernik na Wigilię.
Sprawdź również:
Szybki piernik na ostatnią chwilę
Piernik, który zawsze się udaje
Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 150 g otrąb owsianych,
- 150 g sztucznego miodu
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki sody spożywczej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika?)
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- 1 jajko
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao.
- Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto.
- Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jakie foremki do pierniczków wybrać?
- Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami.
- Pieczemy pierniczki w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut.
- Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jak przechowywać świąteczne pierniczki?