Świąteczne pierniczki Anny Starmach. Pyszne i bardzo proste!
Świąteczne pierniczki wcale nie muszą być pracochłonne - przekonuje Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 300 g miodu
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli barwnika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej miód, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników. Wymieszaną masę odłóż na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie cienko rozwałkowuj porcje ciasta, podsypując je mąką. Wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gotowe pierniczki możesz udekorować kolorowym lukrem.
Pierniczki najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.
Znane i lubiane torty bez pieczenia. Sprawdź!
Sprawdź także:
Jakie foremki do pierniczków wybrać?
Jak ozdobić świąteczne pierniczki?
Posypka, brokat, lukier: czym i jak dekorować pierniczki?
Kulinarne gadżety - jak zrobić wyjątkowe ciasteczka na Święta
Polecamy również inne przepisy na świąteczne ciasteczka:
Niemieckie pierniczki migdałowe
Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem