Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko

ciasteczka-z-dyni-jak-je-upiec-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Archiwum
średni
80 min
4

Dlaczego warto upiec ciasteczka dyniowe z czekoladą? Cóż, dynia zawiera m.in. beta-karoten, wapń czy witaminy z grupy B. Ciasteczka dyniowe z czekoladą są więc bardzo zdrowe. A przede wszystkim pyszne!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki puree z dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowywanie ciasteczek dyniowych zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
  • Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
  • Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
  • Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj uformowane ciasteczka. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż blachę do piekarnika na 12-14 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
Adrianne Mazurek
więcej