Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko
2021-03-29
średni
80 min
4
Dlaczego warto upiec ciasteczka dyniowe z czekoladą? Cóż, dynia zawiera m.in. beta-karoten, wapń czy witaminy z grupy B. Ciasteczka dyniowe z czekoladą są więc bardzo zdrowe. A przede wszystkim pyszne!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki puree z dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowywanie ciasteczek dyniowych zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
- Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
- Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj uformowane ciasteczka. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż blachę do piekarnika na 12-14 minut, aż ciasteczka będą rumiane.