Ciasto z wiśniami i budyniem – przepis na pyszne ciasto
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Ciasto z wiśniami i budyniem - już sam dźwięk tych słów sprawia, że chce się je zjeść. Podajemy dobry przepis na ciasto ze świeżymi owocami. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się jego smakiem, zwłaszcza w sezonie na wiśnie.
Polecamy też:
Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- cukier wanilinowy (15 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA BUDYNIOWA:
- 3/4 l mleka
- 2 budynie waniliowe (słodzone)
- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 3 płaskie łyżki cukru
- 800 g wiśni
- starta na tarce czekolada do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku zabieramy się za jajka – musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką.
- Później dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki. W tym czasie możemy zająć się wiśniami. Najpierw należy je dokładnie umyć oraz osuszyć, później wydrylować.
- Następnie zajmujemy się przygotowaniem budyniu – najlepiej postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy jednak pamiętać, aby dodać mniej mleka niż w przepisie producenta. Na dwa budynie – ok. 0,75 l mleka.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ugniatamy dłońmi i kładziemy na blachę wysmarowana wcześniej masłem. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy owoce i posypujemy 3 łyżkami cukru.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
- Bardzo ważne jest, aby pozwolić ciastu należycie ostygnąć. Za krojenie naszego wypieku możemy się zabrać dopiero wtedy, gdy budyń stężeje. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.