Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką [sprawdzony przepis]

Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czereśnie pod kruszonką i w waniliowym aromacie - brzmi smacznie?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste czereśnie doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach. Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego aromat i smak od razu wynagradza trud! Odkryj nasz sprawdzony przepis.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • opakowanie cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu waniliowego)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • 100 g jogurtu

  • 100 ml oleju

  • 1/2 kg czereśni

  • Kruszonka:

  • 120 g mąki

  • 100 g masła

  • 80 g cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce.

  • W drugiej misce rozmieszać jajka, mleko, jogurt i olej.

  • Następnie zawartość obu misek połączyć i wymieszać (wystarczy łopatka, nie trzeba używać miksera).

  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach 25x30 cm.

  • Czereśnie wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta.

  • Mąkę, cukier i cukier waniliowy zalać roztopionym masłem, wymieszać. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, którą trzeba posypać ciasto.

  • Piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

Ocena: 3,1