Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia

Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Napoleonka na herbatnikach to smaczny i niedrogi deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Napoleonka na herbatnikach to pyszny deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. To ciasto smakuje wybornie, jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki deser.

Składniki

  • 5 małych paczek herbatników

  • 1 małe opakowanie masła roślinnego

  • 3 opakowania cukru waniliowego

  • 1 szklanka mąki

  • niepełna szklanka cukru

  • 4 żółtka

  • 1 l mleka

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • 3 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj masło i cukier waniliowy.

  • Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  • Oddzielnie zmiksuj żółtka, mąkę cukier i resztę mleka.

  • Kiedy mleko się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i powoli , cały czas mieszając dodawaj masę.

  • Garnek z powrotem postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.

  • W formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nią gorąca masę. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.

  • Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Na koniec posyp warstwą cukru pudru.

Ocena: 3,4