Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia

Napoleonka na herbatnikach
Autor: Shutterstock Napoleonka na herbatnikach to smaczny i niedrogi deser.
łatwy
30 min
4

Napoleonka na herbatnikach to pyszny deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. To ciasto smakuje wybornie, jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki deser.

SKŁADNIKI

  • 5 małych paczek herbatników
  • 1 małe opakowanie masła roślinnego
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 l mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj masło i cukier waniliowy.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Oddzielnie zmiksuj żółtka, mąkę cukier i resztę mleka.
  • Kiedy mleko się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i powoli , cały czas mieszając dodawaj masę.
  • Garnek z powrotem postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
  • W formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nią gorąca masę. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
  • Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Na koniec posyp warstwą cukru pudru.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej