Kremówki papieskie - jak zrobić? Sprawdzony przepis na osłodę
2023-03-13
średni
80 min
4
Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek. Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki krupczatki
- 25 dag masła
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 1 litr mleka
- cukier waniliowy
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, piec w osobnych foremkach przez 30 minut w temperaturze 170ºC.
- Przygotować masę budyniową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać przez sitko. 3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać mąki, ponownie dokładnie wymieszać.
- Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli, cały czas mieszając, żółtka z mąką, cukrem i mlekiem.
- Podgotować, następnie zdjąć z ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka. Dodać do ugotowanego budyniu.
- Białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut.
- Jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć.
- Kremówki oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kwadraty.
Papieskie kremówki. "Będzie dobrze" Adama Federa, odc. 88
Poznaj nasze przepisy na inne ciasta z kremem!