Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dietetyczne ciasto z cukinii smakuje jak najlepsze brownie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

To ciasto wygląda i smakuje jak pyszne, ale bardzo kaloryczne brownie, tymczasem jedna porcja dostarcza ok 180 kcal. Ciasto z cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy mamy chęć na coś słodkiego, co nie będzie kaloryczną bombą.

Składniki

  • 2 szklanki startej cukinii

  • 0,5 szklanki erytrolu

  • 0,5 szklanki mąki owsianej

  • łyżka zmielonych migdałów

  • 2 łyżki kako

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 4 łyżki musu z gruszek

  • szczypta przyprawy do piernika

  • szczypta cukru waniliowego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao, migdałami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.

  • Jajka utrzeć na gładką masę z erytrolem.

  • Cukinię wymieszać z musem, dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć.

  • Na koniec do ciasta dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.

  • Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec ok 40 min. w 180 st. C.

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4