Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe rozpływa się w ustach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe jest po prostu przepyszne. Intensywna słodycz czekolady połączona z orzeźwiającą cytrusową nutą soku pomarańczowego to rozkosz dla podniebienia. Przy tym jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki proszku do pieczeia

  • 1 łyżka kakao

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

  • 1/2 kostki masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka soku pomarańczowego

  • 3 białka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Suche składniki przesiać i wymieszać.

  • Masło utrzeć z cukrem, dodawać do niego po trochu na zmianę suche składniki i sok pomarańczowy.

  • Na koniec dodać roztopioną czekoladę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.

  • Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.

  • Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na 5 minut.

  • Podawać polane czekoladową polewą i ozdobione pomarańczami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7