Błyskawiczna napoleonka wiśniowa

Błyskawiczna napoleonka wiśniowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Napoleonka z wiśniami tu pyszny deser bez piecznia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Napoleonka z wiśniami to nieco ulepszona wersja tradycyjnego deseru. Nie trzeba jej piec, wystarczy zamknąć masę w dwóch warstwach herbatników.

Składniki

  • duże opakowanie herbatników

  • 1 litr mleka

  • 1,2 kostki mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 4 żółtka

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • słoik dżemu wiśniowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dżem lekko podgrzać w garnku, a następnie zmiksować i odstawić.

  • Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie zmiksować ze szklanką mleka i nadal miksować dodając powoli mąkę.

  • Resztę mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wlać mleko z mąką.

  • Ponownie postawić na ogniu, gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na spodzie połowę herbatników i wylać gorącą masę.

  • Gdy masa lekko przestygnie wyłożyć na nią dżem i przykryć kolejną wartą herbatników.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9