Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.
SKŁADNIKI
- Ciemny spód:
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
- jajko
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 8 jajek
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
- Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
- Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
- Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby