Zupa na lato: chłodnik z zielonego groszku [przepis]

Zupa na lato: chłodnik z zielonego groszku [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik to idealne danie na ciepłe miesiące

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

W pełni lata, gdy wysokie temperatury zaczynają dawać się we znaki, szukamy ochłody. Zimne napoje i lody to oczywistość. A może sprawdziłyby się także obiady na zimno? Zacznijmy od zup. Łatwe do przygotowania i smaczne, takie jak chłodnik z zielonego groszku, z pewnością przyjmą się w Waszej kuchni.

Składniki

  • 45 dag masła

  • 2 średnie ziemniaki

  • 3 kwaśne jabłka

  • 2 białe cebule

  • 6 szklanek bulionu z kurczaka

  • 50 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

  • sól, pieprz

  • 150 ml śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, poddusić pod pokrywką obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, jabłka i cebulę.

  • Wlać bulion, zagotować i dołożyć groszek. Gotować chwilę.

  • Miksować na gładko, doprawić. Po schłodzeniu do każdego talerza zupy dodać kleks śmietany.

Ocena: 4