Burgery z indyka ze szpinakiem i mango: sprawdzony przepis

Burgery z indyka ze szpinakiem i mango: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Delikatne mięso indyka zyskuje ciekawy smak "przerobione" na burgery

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodko-kwaśny smak mango doskonale współgra z przyprawą chili, imbirem oraz pieprzem cayenne. Razem dodają wyjątkowego aromatu delikatnemu mięsu indyka. Sprawdź nasz przepis na domowe burgery z indyka!

Składniki

  • 45 dag mielonego mięsa indyka

  • ½ opakowania mrożonego siekanego szpinaku (ok. 25 dag)

  • 2 kromki pokruszonego chleba razowego

  • 2 ząbki czosnku

  • mango

  • ½ łyżeczki soli gruboziarnistej

  • łyżeczka curry

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Chleb razowy pokrusz. Czosnek drobniutko posiekaj. Mango obierz i przygotuj z miąższu puree.

  • Wszystko wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

  • Podziel masę na 4 części i uformuj burgery o centymetrowej grubości. Rozgrzej piekarnik.

  • Posmaruj blachę olejem (do pieczenia i smażenia świetnie nadaje się olej rzepakowy). Połóż burgery na blasze, wstaw do piekarnika. Smaż około 5 minut z każdej strony.

  • Burgery można tradycyjnie zjeść z pieczywem, z dodatkiem kilku listków pietruszki. Mogą również stanowić podstawę dania obiadowego. Wtedy na deser można podać np. pokrojone w paski mango.

Ocena: 0