Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Parowańce z malinami przypadną do gustu każdemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Składniki

  • 0,5 kg mąki

  • szklanka mleka

  • 50 g drożdży

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  •  

  • Nadzienie:

  • 250 g malin

  • 3 łyżki cukru

  •  

  • Sos:

  • 150 g malin

  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżeczką mąki i 3 łyżkami letniego mleka

  • Pozostałą mąkę przesiać do naczynia, dodać rozczyn i cukier waniliowy, a następnie sol i resztę mleka. Połączyć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, oderwać kawałek, nałożyć kilka malin, posypać cukrem i zakleić bułeczkę.

  • Gotowe bułki ułożyć na stolnicy i zostawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia.

  • Parować ok 8 mion w parowarze lub 10-12 min w garnku.

  • Podawać polane sosem ze zmiksowanych z cukrem malin.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 3,3