Idealny biszkopt: przepis krok po kroku
Biszkopt to dość proste i uniwersalne ciasto - można je przełożyć kremem z galaretką, zwinąć w roladę bądź wykorzystać jako bazę tortu. Wypieka się je z niewielu składników, a do tego jest lekkostrawne. Jak upiec idealny biszkopt? Podajemy przepis krok po kroku.
Spis treści
Biszkopt powstaje praktycznie z trzech składników: jajek, cukru i mąki. Jeśli białka są dobrze ubite, wówczas znajdujące się w nim pęcherzyki powietrza same unoszą je w górę podczas pieczenia, nie trzeba więc nawet dodawać proszku do pieczenia (choć, oczywiście, szczyptę można).
Biszkopt w różnych wersjach
Te podstawowe składniki biszkoptu można uzupełniać różnymi dodatkami: startą skórką z cytryny czy kilkoma kroplami aromatu do ciast. Jeśli biszkopt ma służyć jako podstawa do tortu, warto część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną i na koniec dodać do ciasta łyżkę oleju i łyżkę octu winnego – będzie wilgotniejszy, bardziej zwarty i mniej kruchy, a więc będzie go łatwiej pokroić na krążki. Do surowego ciasta nałożonego do formy można także powciskać ćwiartki jabłek, wsypać garść malin, jagód lub porzeczek (nie za dużo, by biszkopt nie opadł) – otrzymamy wówczas najprostsze ciasto z owocami.
Przepis na biszkopt krok po kroku
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka startej skórki z cytryny lub dowolny aromat
łyżka octu winnego
łyżka oleju
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.
Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier (możesz użyć miksera, ale białko ubite ręcznie trzepaczką do piany będzie lepiej napowietrzone).
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
Dodaj startą skórkę z cytryny lub dowolny aromat, wlej ocet i olej, wymieszaj.
Masę nałóż do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 st. C, piecz 25-30 minut.
Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij z formy.
Uwaga: jeśli chcesz pokroić biszkopt na krążki, zrób to dopiero na drugi dzień. Bardzo świeże ciasto może się pokruszyć podczas krojenia.