Beza z porzeczkami - przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
60 min
4
Słodka beza i kwaśne porzeczki to doskonałe połączenie, które sprawdzi się idealnie w deserach. Podajemy przepis na słodko-kwaśny deser z owocami.
Ciasto z bezą porzeczkową
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- BEZA:
- 6 białek
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 kg porzeczek
- KREM:
- 300 g porzeczek
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubijamy na sztywno pianę z cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli.
- Powstałą masę dzielimy na 2 części i pieczemy w 2 tortownicach o tej samej średnicy. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bezę przez 5-10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pozostawiamy bezę na 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do ostudzenia.
- Ubijamy śmietanę kremówkę na gładką masę i delikatnie łączymy ją z serkiem mascarpone i porzeczkami.
- Nakładamy masę na jedną część bezy, a następnie przykrywamy ją drugą częścią i ozdabiamy pozostałymi porzeczkami.