Najprostszy barszcz czerwony - oryginalny i prosty przepis

2025-12-17 6:40

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować barszcz czerwony, który smakuje jak u babci, ale bez spędzania godzin w kuchni? Mamy na to sposób! Odkryj najprostszy barszcz czerwony, który zachwyca głębią smaku i aromatu, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Ten prosty w przygotowaniu barszcz czerwony doskonale pasuje do paluszków ptysiowych lub z ciasta francuskiego, krokietów lub pasztecików.

Prosty barszcz czerwony

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Barszcz czerwony według tego przepisu gotuje się dość szybko.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie masz czasu na skomplikowane receptury, ale marzysz o aromatycznym, domowym barszczu czerwonym? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Zapomnij o długim przygotowywaniu zakwasu – najprostszy barszcz czerwony możesz wyczarować, bazując na świeżych burakach i włoszczyźnie, a kwaśny smak uzyskasz dzięki dodatkowi octu winnego lub soku z cytryny. To błyskawiczny sposób na rozgrzewającą zupę, która zachwyci intensywnym kolorem i głębokim smakiem, idealną na każdą porę roku.

Według tego przepisu można przygotować także barszcz wigilijny. Podczas nocy, gdy buraki będą oddawały sok, grzyby namoczą się w nim. Tak przygotowany barszcz będzie bardziej esencjonalny i smakowity. Można też dodać do niego ząbek lub dwa czosnku.

Polecamy również inne przepisy na świąteczny barszcz:

Czysty barszcz czerwony

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki pokrój na cząstki, cebulę na piórka.
  • Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować barszcz, posyp je solą, cukrem i pieprzem.
  • Przykryj przykrywką i mocno całością potrząśnij - tak, by sól i cukier dotarły do każdej cząstki buraka.
  • Warzywa zostaw na noc. W ten sposób powstanie zakwas na barszcz czerwony. (Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.)
  • Następnego dnia zalej buraki wodą, dodaj włoszczyznę i ewentualnie jakieś mięso rosołowe, a także pozostałe przyprawy, gotuj do miękkości buraków.
  • Dodaj przyprawy, jeśli barszcz wydaje ci się zbyt słodki  - dokwaś go octem winnym lub kwaskiem cytrynowym.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...