Barszcz czerwony domowy: wartości odżywcze, właściwości. Jak zrobić czysty barszcz czerwony? [WIDEO]
2021-11-30
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Czysty barszcz czerwony z buraków w tradycyjnej postnej wersji podajemy z uszkami (malutkimi pierożkami) lub pasztecikami. Postny barszcz czerwony jest daniem niskokalorycznym o dużej wartości prozdrowotnej. Przeczytaj, ile ma kalorii i dlaczego warto go pić częściej niż tylko w święta.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 buraki
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- szczypta suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę obierz, pokrój i zalej wodą. Do gotujących się warzyw dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź.
- Buraki wyszoruj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Zalej je, zrobionym wcześniej, bulionem warzywnym i gotuj do momentu aż będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj zgnieciony ząbek czosnku.
- Buraki odcedź. Dodaj szczyptę pieprzu, sok z cytryny, olej lub oliwę. Posyp majerankiem.
Beszamel - Buraki