Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Babka piaskowa bezglutenowa jest doskonała na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto o lekko cytrynowym aromacie idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Do tego babka jest absolutnie bezglutenowa, ponieważ zamiast maki pszennej w przepisie używa się mąki ziemniaczanej. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający.
Polecamy także:
Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą
Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji
Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu [GALERIA]
SKŁADNIKI
- 1 i 3/4 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 duża cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Duża formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami. Masło stopić i ostudzić.
- Jajka ubić ze szczyptą soli. Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać po 1 łyżce cukru i dalej i ubijać.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny, wymieszać.
- Do masy dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec 50-60 minut.
- Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
- Ciasto studzić etapami, najpierw uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić babkę w środku na 15 minut. Następnie wyjąć i po 20 minutach zdjąć formę.
- Jeszcze ciepłą babkę pokryć lukrem.