Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezglutenowa tarta cytrynowa z bezą to harmonijne połączenie kruchego ciasta, kwaskowego kremu i słodkiej bezy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa to przepis na pyszny deser dla każdego małego alergika. Jak ją przygotować?

Składniki

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1/4 szklanki mąki z tapioki

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 1 całe jajko

  • 100 g margaryny bez dodatku mleka

  •  

  • Krem cytrynowy:

  • 3 cytryny

  • 1 pomarańcza

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 120g margaryny bez dodatku masła

  • Beza włoska:

  • 2 białka

  • 3/4 szklanki cukru

  • około 1/4 szklanki wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.

  • Rozwałkujemy je na grubość 5 mm, a potem przenosimy za pomocą wałka na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty.

  • Formę wylepiamy dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuwamy widelcem spód ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.

  • W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie szorujemy owoce.

  • Skórkę z jednej cytryny ocieramy na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciskamy sok.

  • Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlewamy do rondla, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi.

  • Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnioną margarynę i gotujemy krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem studzimy i wylewamy na kruche ciasto.

  • Do wysokiego naczynia wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli na sztywno.

  • W małym rondlu z grubym dnem gotujemy syrop z cukru i wody. Kiedy zacznie gęstnieć, wlewamy go małym strumieniem do ubitych białek i miksujemy aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie.

  • Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy nim wierzch tarty.

  • Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill.

  • Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut, aż beza się zrumieni.

  • Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.

Ocena: 5