Dawny zwyczaj podawania wina do ryb
Do niedawna obowiązywała zasada, że do dań z ryb podaje się wina białe. Powszechnie uważano, ze tylko takie wina - wytrawne i półwytrawne - dobrze komponują się z delikatnym mięsem ryb, podkreślają smak łagodnie doprawionych potraw, ale nie dominują ich. Współcześnie ważniejsze od sztywnych zasad są nasze gusty kulinarne. Tym bardziej, że gatunki ryb różnią się między sobą smakiem i nie zawsze białe wino jest tym, które stworzy z konkretną potrawą najlepszą kompozycje.
Chociaż kolor wina nie ma już takiego znaczenia, to nadal należy pamiętać, aby do ryb nie podawać win słodkich i półsłodkich.
Sprawdź również >>> Dorsz pieczony z warzywami
Jakie wino do jakiej ryby?
Czerwono wino doskonale podkreśli smak łososia i tuńczyka.
Wino półwytrawne pasuje do ryb duszonych i gotowanych, jak np. pstrąga.
Mocne wytrawne wino doskonale się sparuje z rybami smażonymi, pieczonymi i grillowanymi.
Sprawdź również >>> Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
A co ze śledzikiem?
Do tradycyjnego śledzika w zalewie octowej podaje się wyłącznie wódki i piwa.
Mięso ryb będzie delikatniejsze, a wywar bardziej wyrazisty w smaku, jeżeli do gotowania doda się trochę białego wina wytrawnego.
Sprawdź również >>> Pstrąg duszony w ziołach