Nalewka z aronii: łatwy przepis na nalewkę aroniową [WIDEO]

Nalewka z aronii: łatwy przepis na nalewkę aroniową [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka z aronii to jedna z najzdrowszych nalewek, jakie można przygotować w domu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na nalewkę z aronii jest prosty i  dzięki temu nalewka zawsze wychodzi. Aronia nie gromadzi w sobie toksycznych związków chemicznych, tj. ołowiu, arsenu, kadmu. Surowe owoce mają cierpki, gorzki smak, ale można ich użyć do zrobienia smacznej i krzepiącej nalewki. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z aronii w domu!

Składniki

  • 1 kg aronii

  • 20 dag listków aronii

  • 1 kg cukru

  • 1/2 l spirytusu

  • 1 l czystej wódki (60%)

  • 1 duża cytryna

  • 1,5 l źródlanej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Z miąższu wycisnąć sok i włożyć do lodówki.

  • Owoce aronii odszypułkować.

  • Aronię, listki i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.

  • Odstawić na dobę pod przykryciem.

  • Następnego dnia przecedzić przez gazę i zagotować.

  • Do płynu dodać cukier i mieszać powoli, dopóki się nie rozpuści.

  • Dodać sok z cytryny, wódkę i spirytus.

  • Całość ostudzić, przelać do butelek i odłożyć w chłodne miejsce na 7 miesięcy.

Zdrowie w aronii - co dobrego kryje w sobie aronia?

Składniki zawarte w owocach aronii skutecznie chronią nasze zdrowie. Zawierają cenne antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają serce i układ odpornościowy. Owoce aronii mają też w sobie kwasy organiczne, witaminy (C, B2, B6, PP, E, prowitaminę A) oraz rzadko spotykane: molibden, mangan, miedź, bor, jod. Z pomocą aronii można też walczyć z nadwagą, ponieważ jest źródłem pektyn i błonnika.

Ocena: 2,9