Grog z cynamonem

Grog z cynamonem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grog z cynamonem, goździkami i ctytrusami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Grog, inaczej herbata z rumem, to popularny napój rozgrzewający w krajach północy. Oto przepis na grog z cynamonem, goździkami i pomarańczą. Można się nim uraczyć z okazji świąt Bożego Narodzenia, albo po powrocie z zimowego spaceru.

Składniki

  • 2 kubki wody
  • kubek ciemnego rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • torebka czarnej herbaty
  • kora cynamonu
  • pomarańcza
  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę zagotować w garnku, wrzucić torebkę herbaty, parzyć 5 minut i wyjąć. Do herbaty dodać cukier, goździki, cynamon i zagotować. Wyłączyć gaz, lekko ostudzić.

  • Do garnka dolać rum i wrzucić plasterki cytryny i pomarańczy. Wymieszać i rozlać do szklanek.

tip dnia

Grog bardzo rozgrzewa, nawet jeśli jest już lekko ostudzony. Nie powinno się go za bardzo podgrzewać, ponieważ alkohol wyparuje.