Domowy advocat, czyli likier jajeczny według przepisu Kingi Paruzel

Domowy advocat, czyli likier jajeczny według przepisu Kingi Paruzel

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Likier jajeczny, czyli popularny advocat łatwo jest przygotować samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na domowy likier wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy kilka składników, odpowiedni przepis i mamy gotowy likier jajeczny. Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel na domowy advocat!

Składniki

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 czystej wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).

  • Kiedy podwoją swoja objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści, dodać (cały czas miksując) mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.

  • Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.

tip dnia

Możliwości
– likier kawowy lub czekoladowy - wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy lub 2 łyżki kakao
– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki
– wódkę można zastąpić białym rumem.