Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”. 

Składniki

  • 6 białych kiełbas

  • zakwas żytni

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka

  • 1 liść laurowy

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • oliwa do smażenia

  • jajka przepiórcze

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. 

  • Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. 

  • Zalać 1,5-2 l wody. Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.

  • Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz.

  • Do garnka wlać zakwas na żur - tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.

  • Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). 

  • Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem.

  • Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym.

  • Na talerzu udekorować natką pietruszki. 

Ocena: 2,8