Żurek na Wielkanoc

Żurek na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żurek to ulubiona zupa wielkanocna Polaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc, ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad.

Polecamy także: Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł? [WIDEO] oraz  Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze? [WIDEO]

Składniki

  • 3-4 białe kiełbasy

  • litr zakwasu

  • małe opakowanie gęstej śmietany

  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • liść laurowy

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka majeranku

  • sól

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu.

  • Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy razem ok. 5 min.

  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy.

  • Na koniec doprawiamy całość śmietaną i do każdego talerza dodajemy przekrojone na pół jajko ugotowane na twardo.

Ocena: 5