Żurek góralski - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Żurek góralski - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr

Żurek góralski na żeberkach 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Prosty przepis na żurek po góralsku warto wypróbować na najbliższą Wielkanoc. Aromatyczny żurek góralski przyrządzamy na żeberkach i podajemy ze świeżym pieczywem. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 0,5 kg żeberek

  • 1 marchew

  • 2 opakowania żurku w torebce

  • 0,5 pora

  • 0,5 selera

  • 2 cebule

  • 100 g suszonych borowików

  • 3 ziemniaki

  • Pieprz

  • Kminek

  • Majeranek

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

  • Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę.

  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.

  • Żurek przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.

  • Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żurek podawaj z chlebem.

Ocena: 0