Tradycyjny żurek na Wielkanoc [WIDEO]

Tradycyjny żurek na Wielkanoc [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielkanocne menu jest niepełne bez tradycyjnego żurku na białej kiełbasie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny żurek na Wielkanoc jest prawdziwym staropolskim daniem. Żurek (bez kiełbasy) jadano w Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Przepis na żurek wielkanocny jest bardzo prosty. Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas.

Składniki

  • 3-4 kawałki białej kiełbasy

  • litr zakwasu

  • małe opakowanie gęstej śmietany

  • chrzan

  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • liść laurowy

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka majeranku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę zalej wodą, dodaj ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotuj około 20 minut na bardzo małym ogniu.

  • Wyjmij kiełbasę, wlej zakwas, wrzuć zmiażdżony czosnek i gotuj razem około 5 minut.

  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodaj do żurku pod koniec gotowania.

  • Przed podaniem na stół dopraw całość śmietaną i chrzanem. Można podawać z ćwiartkami lub połówkami jaj na twardo.

Ocena: 1