Zupa z porów z paluszkami surimi

Zupa z porów z paluszkami surimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z porów z paluszkami surimi to niedroga, ale elegancka zupa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z porów z paluszkami surimi to urozmaicona wersja kartoflanki. Dodatek pora sprawia, ze zupa nabiera wyrazistości, z kolei paluszki surimi nadają jej nieco orientalnego charakteru.

Składniki

  • 60 dag porów

  • łodyga selera naciowego

  • 4 łyżki śmietany kremówki

  • sól, pieprz

  • pęczek koperku

  • 2 duże ziemniaki

  • 4 łyżki masła

  • 15 dag paluszków surimi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Koperek posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji).

  • Połowę śmietany ubić na pianę, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z posiekanym koperkiem. 

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pory i seler umyć, pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na maśle (ok. 15 minut).

  • Dodać pokrojone ziemniaki, wlać ok. 600 ml wrzątku, posolić, gotować pod przykryciem 20 minut.

  • Zdjąć z ognia, dodać pozostałą śmietanę, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, przed podaniem podgrzać (nie gotować!)

  • Paluszki surimi pokroić w cienkie krążki, rozłożyć na talerzach.

  • Wlać gorącą zupę, przybrać ubitą śmietaną i gałązkami koperku.

Ocena: 0