Zupa z porów i białego sera na jogurcie - smaczna, pożywna i tania

Zupa z porów i białego sera na jogurcie - smaczna, pożywna i tania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z porów i białego sera na jogurcie jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z porów i białego sera na jogurcie to smaczna, pożywna i tania zupa rodem z kuchni bułgarskiej. Choć połączenie w jednej potrawie porów i białego sera może się wydawać nieco nieoczywiste, to zupa jest naprawdę dobra.

Składniki

  • 5 niedużych porów

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka

  • 1 kostka białego sera

  • 3 jajka

  • sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory umyć i posiekać drobno. Ser pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.

  • W garnku, w którym będzie gotowana zupa zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją wodą (ok.1 l).

  • Następnie dodać pokrojone pory, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodać do zupy ser i po chwili zdjąć z ognia.

  • Jajka rozkłócić i dokładnie wymieszać z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.