Zupa z porów i białego sera na jogurcie - smaczna, pożywna i tania

Prosta zupa z porów i białego sera na jogurcie
Autor: Shutterstock Zupa z porów i białego sera na jogurcie jest prosta i szybka w przygotowaniu.
łatwy
25 min
4

Zupa z porów i białego sera na jogurcie to smaczna, pożywna i tania zupa rodem z kuchni bułgarskiej. Choć połączenie w jednej potrawie porów i białego sera może się wydawać nieco nieoczywiste, to zupa jest naprawdę dobra.

SKŁADNIKI

  • 5 niedużych porów
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
  • 1 kostka białego sera
  • 3 jajka
  • sól i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory umyć i posiekać drobno. Ser pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.
  • W garnku, w którym będzie gotowana zupa zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją wodą (ok.1 l).
  • Następnie dodać pokrojone pory, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodać do zupy ser i po chwili zdjąć z ognia.
  • Jajka rozkłócić i dokładnie wymieszać z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej