Zupa szpinakowa z tartym serem

2021-03-29
Zupa szpinakowa z tartym serem
Autor: Shutterstock Zupa szpinakowa z tartym serem to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad.
łatwy
0 min
4

Szpinak zazwyczaj jadamy w sałatkach lub jako ciepłą jarzynkę do obiadu. Jednak to warzywo bardzo wszechstronne, na bazie któregomożna przygotować prostą, pyszną i zdrową zupę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g szpinaku
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 100 g mielonych migdałow
  • 100 ml śmietany
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak zalać wywarem warzywnym, zagotować i gotować 5 min.
  • Dodać migdały i podprawić, gotować jeszcze 2 minuty na małym gazie.
  • Następnie przestudzić i zmiksować, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
  • Podawać posypaną tartym serem i grubo mielonym pieprzem.