Zupa szpinakowa z tartym serem
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Szpinak zazwyczaj jadamy w sałatkach lub jako ciepłą jarzynkę do obiadu. Jednak to warzywo bardzo wszechstronne, na bazie któregomożna przygotować prostą, pyszną i zdrową zupę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g szpinaku
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 100 g mielonych migdałow
- 100 ml śmietany
- 50 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak zalać wywarem warzywnym, zagotować i gotować 5 min.
- Dodać migdały i podprawić, gotować jeszcze 2 minuty na małym gazie.
- Następnie przestudzić i zmiksować, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
- Podawać posypaną tartym serem i grubo mielonym pieprzem.