Zupa mleczna z młodą kapustą - pyszna i aksamitna

Zupa mleczna z młodą kapustą - pyszna i aksamitna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa mleczna z młodą kapustą świetnie smakuje z dodatkiem tofu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa mleczna z młodą kapustą ma delikatny, ale charakterystyczny smak. Warto czasami przygotować tę wersję zamiast tradycyjnego kapuśniaczku.

Składniki

  • 1 główka kapusty białej

  • 1 młoda marchew

  • 1 pietruszka

  • 0,5 l mleka

  • siekana zielenina

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • tofu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować drobno. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody. gdy będą miękkie dodać mleko i posiekaną zieleninę.

  • Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Posolić do smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4