Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Zupa mleczna z młodą kapustą - pyszna i aksamitna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa mleczna z młodą kapustą świetnie smakuje z dodatkiem tofu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa mleczna z młodą kapustą ma delikatny, ale charakterystyczny smak. Warto czasami przygotować tę wersję zamiast tradycyjnego kapuśniaczku.
Składniki
1 główka kapusty białej
1 młoda marchew
1 pietruszka
0,5 l mleka
siekana zielenina
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
sól
tofu (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować drobno. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody. gdy będą miękkie dodać mleko i posiekaną zieleninę.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Posolić do smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska