Zupa mleczna z młodą kapustą - pyszna i aksamitna

2021-03-29
Zupa mleczna z młodą kapustą
Autor: Shutterstock Zupa mleczna z młodą kapustą świetnie smakuje z dodatkiem tofu.
łatwy
30 min
4

Zupa mleczna z młodą kapustą ma delikatny, ale charakterystyczny smak. Warto czasami przygotować tę wersję zamiast tradycyjnego kapuśniaczku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 młoda marchew
  • 1 pietruszka
  • 0,5 l mleka
  • siekana zielenina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • tofu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować drobno. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody. gdy będą miękkie dodać mleko i posiekaną zieleninę.
  • Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Posolić do smaku.