Zupa krem ze świeżych ogórków

Zupa krem ze świeżych ogórków

Autor Zdjęcia: Przemek Lisek

Zupa krem ze świeżych ogórków to świetna propozycja na letni obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem ze świeżych ogórków to znakomita propozycja na letni obiad lub lunch. Lekka zupa o aksamitnej konsystencji i świeżym aromacie rozpieszcza podniebienia. Świetnie smakuje z mocno przypieczonymi grzankami i grubo mielonym czarnym pieprzem. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i ma niewiele kalorii.

Składniki

  • 6 dużych ogórków gruntowych

  • 4 ziemniaki

  • 2 duże cebule

  • 1 średni korzeń pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, żeby warzywa mocno wystawały ponad jego linię.

  • Warzywa gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ogórki zmienią kolor na zbliżony do koloru ogórków kiszonych.

  • Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem i dodać czosnek.

  • Zupę zblendować na krem. Dodać mascarpone lub śmietanę i dokładnie wymieszać.

  • Podawać z grzankami i grubo mielonym pieprzem.

Ocena: 5