Zupa kminkowa z lanymi kluskami

2021-03-29
Zupa kminkowa z lanymi kluskami
Autor: Shutterstock Zupa kminkowa z lanymi kluskami
łatwy
30 min
4

Aromatyczna, pachnąca kminkiem zupa to znakomite pokrzepienie po długi dniu. Zupę można podać z ziemniakami lub makaronem, ale najpyszniejsza jest z domowymi lanymi kluskami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g kości na zupę
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka kminku
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól
  •  
  • Lane kluski:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • nieco wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kminek zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić.
  • Kości i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i ugotować wywar.
  • Wywar przecedzić i dodać do niego przecedzony napar z kminku.
  • Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Gotować 5 min.
  • Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę.
  • Jajko wymieszać z mąką i wodą na rzadkie ciasto. Lać niewielkim strumieniem na osolony wrzątek, odcedzić.
  • Kluski rozłożyć na talerze i zalać zupą.