Zupa kminkowa z lanymi kluskami

Zupa kminkowa z lanymi kluskami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa kminkowa z lanymi kluskami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczna, pachnąca kminkiem zupa to znakomite pokrzepienie po długi dniu. Zupę można podać z ziemniakami lub makaronem, ale najpyszniejsza jest z domowymi lanymi kluskami.

Składniki

  • 250 g kości na zupę

  • włoszczyzna

  • 1 łyżka kminku

  • 4 szklanki wody

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szklanka śmietany

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • sól

  •  

  • Lane kluski:

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • nieco wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kminek zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić.

  • Kości i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i ugotować wywar.

  • Wywar przecedzić i dodać do niego przecedzony napar z kminku.

  • Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Gotować 5 min.

  • Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę.

  • Jajko wymieszać z mąką i wodą na rzadkie ciasto. Lać niewielkim strumieniem na osolony wrzątek, odcedzić.

  • Kluski rozłożyć na talerze i zalać zupą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0