Zupa cytrynowa z karpia i warzyw

Zupa cytrynowa z karpia i warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa cytrynowa z karpia i warzyw to świetna propozycja na wigilijny stół.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Karpia zazwyczaj jadamy smażonego lub w galarecie. Tymczasem możemy z niego przygotować niecodzienną, pachnąca cytryną zupę. Oto sprawdzony przepis na cytrynową zupę z karpia i warzyw.

Składniki

  • 1 mały karp

  • 4 marchewki

  • kilka różyczek kalafiora

  • 2 małe cukinie

  • 2 cebule

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki mąki

  • sok i skórka z cytryny

  • kilka suszonych ziaren kolendry

  • natka pietruski

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę i cukinię obrać i pokroić, razem z kalafiorem zalać 2 l wody, dodać całą cebulę i gotować. W trakcie dodać ziarna kolendry i związaną w pęczek natkę.

  • Karpia wyfiletować, a mięso pokroić w kostkę i posolić. Dodać do zupy gdy warzywa będą na wpół miękkie. Przyprawić skórką otartą z cytryny i gotować do miękkości.

  • Żółtka utrzeć z mlekiem i mąką. Zaprawić nimi gotową zupę i chwilę pogotować. NA koniec przyprawić sokiem z cytryny.

Ocena: 0