Zupa cebulowa z chlebem. Radzimy, co zrobić z nadmiarem chleba po świętach
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa cebulowa z chlebem to danie, w którym można wykorzystać resztki chleba pozostałe po świętach. Zdarza się, że przed świętami kupujemy dużo więcej chleba niż jesteśmy w stanie zjeść. Po kilku dniach chleb staje się twardy i niezdatny do spożycia. Podpowiadamy, jak go wykorzystać!
SKŁADNIKI
- 1,5 litra rosołu
- 6 mniejszych cebul lub 5 większych
- kilka kromek starego chleba ze świąt
- 4 łyżeczki masła
- kawałek startego sera emantalera
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cienko pokrojone plasterki cebuli podsmażyć w wysokim garnku.
- Pod koniec smażenia dodać odrobinę mąki i zasmażyć na złoty kolor.
- Do cebuli wlać 1,5 litra rosołu i gotować przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz.
- Kromki starego chleba podsmażyć na maśle i włożyć do żaroodpornego naczynia.
- Na chleb wylać zupę i posypać ementalerem. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.