Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Zupa bakłażanowa - jedwabisty krem z pieczonych warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa bakłażanowa to niekonwencjonalne, ale bardzo smaczne danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zupa bakłażanowa może się wydawać nieco awangardowym pomysłem na obiad, ale kto raz ją zrobi, na pewno będzie wracał do tego przepisu. Upieczone warzywa nabierają niesamowitego aromatu, zupa ma cudowną konsystencję i jedwabisty smak, a przyprawy nadają jej lekko orientalną nutę. Znakomicie sprawdzi się na okazjonalne przyjęcie, ale chętnie będziecie ją również robić na co dzień, dla rodziny. Warto przygotować od razu podwójną porcję i cieszyć się jej smakiem dłużej.
Składniki
3 spore bakłażany
1 łyżka oliwy
1 marchewka
1 pasternak
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 l bulionu
1 liść laurowy
szczypta tymianku
szczypta kolendry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml słodkiej śmietanki
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa korzeniowe obrać i przekroić wzdłuż, bakłażany umyć i również przekroić, cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Blaszkę posmarować oliwą i ułożyć na niej marchew, pasternak i bakłażany. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 30 min.
Gdy warzywa nieco przestygną pokroić je w kostkę, bakłażany wcześniej obrać.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i dusić aż zmiękną. Następnie dodać upieczone i pokrojone w kostkę warzywa, zalać bulionem i przyprawić.
Zupę dokładnie wymieszać, zaprawić koncentratem pomidorowym i gotować bez przykrycia pół godziny.
Zupę zblendować i zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.