Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem

Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem jest kremowa i odświeżająca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem to prawdziwe pocieszenie po długiej zimie. Odświeżająca i pożywna znakomicie urozmaici wiosenne menu.

Składniki

  • 2 pęczki cebuli ze szczypiorkiem

  • 3 jabłka

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 szklanka śmietany kremówki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i szczypior umyć i posiekać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, usunąć nasiona.

  • Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić na nim cebulę, dodać rozgnieciony czosnek i jabłka.

  • Dusić kilka minut, po czym wlać wino i bulion. Przykryć i gotować 5 min., a następnie zmiksować.

  • Podawać gorącą, posypaną szczypiorem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5