Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie - sycąca, niedroga i z niewielką zawartością tłuszczu

Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie - sycąca, niedroga i z niewielką zawartością tłuszczu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie jest esencjonalna i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ta zupa syci na długo, rozgrzewa i krzepi. Zawiera przy tym niewiele tłuszczu, a  dużo białka. Znakomita propozycja dla osób na diecie niskotłuszczowej. Podajemy przepis na toskańską zupę fasolową.

Składniki

  • 400 g fasoli z puszki

  • 2 cukinie

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 puszka pomidorów całych

  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • suszone oregano

  • sól i pieprz

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek, marchewkę i selera obrać i posiekać. Wrzucić do rondla, zalać winem i bulionem, dodać pomidory i przyprawy. Zagotować, przykryć i podgrzewać 15 minut.

  • Cukinię umyć i pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, dodać do zupy. Gotować kilka minut, na koniec zaprawić koncentratem pomidorowym.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 1,8