Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Toskańska zupa z czerwonej cebuli to francuskiej zupy cebulowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.

Składniki

  • 3 czerwone cebule

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki miodu

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 2 szklanki zawiesistego bulionu drobiowego

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • kawałek kory cynamonu

  • 3 goździki

  • 1 liść laurowy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę. 

  • Gdy cebula zacznie mięknąć dodać miód i dokładnie wymieszać, po czym podlać winem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut.

  • W tym czasie cebula powinna już zupełnie zmięknąć i niemal się rozpaść. Wtedy dodać bulion.

  • Tymianek, cynamon, goździki i listek laurowy zawiązać w kawałek gazy i taki aromatyczny woreczek włożyć do zupy.

  • Garnek przykryć i zupę gotować jeszcze ok. 15 minut, aby przyprawy oddały jej swój aromat.

  • Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość miodu.

  • Podawać z grzanką z białego chleba zapieczoną z serem.

Ocena: 5