Szczi: przepis na rosyjski kapuśniak
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Rosjanie mawiają: "Szczi i kasza to nasze jedzenie powszednie" i jest w tym wiele prawdy. Pożywny, mięsny kapuśniak jest jedną z najpopularniejszych zup w Rosji. Podstawą jest wywar z mięsa wołowego, co szczi odróżnia od naszego poczciwego kapuśniaku na wieprzowinie. Szczi w odróżnieniu od innych zup kapuścianych zawsze przygotowywany jest z kiszoną kapustą. Szczi jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa (najlepiej wołowina)
- 250 g kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- liści laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Usunąć zbierającą się piankę i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.
- Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce.
- Do gotującego się bulionu dodać pokrojone ziemniaki i gotować ok. 5 min. Następnie dodać marchewkę, cebulę, liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu. Posolić według smaku. Do zupy dodać kiszonej kapusty i gotować ok. 30 minut.
- Do podanej na talerzu zupy dodać kwaśną śmietanę oraz posypać, jak mówią Rosjanie "zielenią", czyli mieszanką drobno posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku.