Siemieniotka czyli zupa z siemienia lnianego

Siemieniotka czyli zupa z siemienia lnianego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Siemieniotka to bardzo zdrowa zupa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Siemię lniane kojarzymy bardziej z kisielkiem na żołądek niż bazą do zupy. Niesłusznie bo staropolska siemieniotka - czyli zupa na bazie siemienia lnianego i mleka - jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.

Składniki

  • 250 g siemienia

  • 1 cebula

  • 4 szklanki mleka

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • cukier

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Siemię zalać 1 l wody i gotować co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dodać pokrojona w talarki cebulę i przyprawić solą i cukrem.

  • Zupę odcedzić, gdy ziarenka zaczną pękać, a następnie zbledowac i rozprowadzić gorącym mlekiem.

  • Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy, wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku.

  • Podawać z ugoto9waną na sypko kaszą gryczaną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6