Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej - bardzo prosty przepis na krupnik
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Krupnik to wyjątkowo rozgrzewające danie. Kasza jęczmienna, nieodzowny składnik tej zupy, to źródło zdrowych węglowodanów oraz błonnika. Jak ugotować krupnik z kaszy jęczmiennej?
Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kasza jęczmienną:
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 średnie marchewki
- ćwiartka selera
- spora pietruszka
- por
- niewielki kawałek kapusty włoskiej
- czarny pieprz
- 2 listki bobkowe
- ziele angielskie
- 3-4 grzybki suszone
- cebula
- ząbek czosnku
- sól
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę przepłucz, zalej gorącą wodą, dodaj grzybki, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz oraz masło, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Warzywa umyj, obierz, marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce.
- Kapustę włoską, pora, cebulę, czosnek pokrój w paski.
- Wszystkie warzywa wrzuć do gotującej się kaszy.
- Posól do smaku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Podawaj krupnik posypany natką pietruszki lub koperkiem