Rozgrzewająca zupa warzywna z pora i kapusty

Rozgrzewająca zupa warzywna z pora i kapusty

Autor Zdjęcia: photos.com

Zupa warzywna z porem - podawaj ją z chrupiącym grzankami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z porem i kapustą w roli głównej. Tradycyjna zupa warzywna z grzankami w tym wydaniu jest gęsta, treściwa i bardzo aromatyczna, do tego znakomicie rozgrzewa. To świetna opcja na jesienno-zimowe chłody. 

Składniki

  • 2 pory pokrojone w cienkie plasterki

  • 1 cebula pokrojona w piórka

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 30 dag włoskiej kapusty cienko poszatkowanej

  • 2 łyżki masła,

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)

  • 4 kromki białego chleba opieczonego na rumiano

  • 20 dag sera Gruyere, startego na wiórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej masło z oliwą w rondlu, wrzuć pory, cebulę i czosnek. Podsmażaj 5-8 minut aż się zeszklą, mieszając w trakcie.

  • Dodaj kapustę i przesmaż wszystko razem, aż kapusta zmięknie. następnie zalej bulionem, posól i popieprz. Tak przygotowane warzywa przykryj pokrywą i gotuj na małym ogniu 15 minut.

  • Weź głębokie naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż kromki podpieczonego wcześniej pieczywa, posyp połową sera.

  • Ostrożnie wlej zupę na grzanki, posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Po 45 minutach zupa będzie gotowa.

  • Jeśli nie masz dużego naczynia do zapiekania, możesz zastosować żaroodporne kokilki, w których zapieczesz 4 porcje zupy.

Ocena: 3