Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Rozgrzewająca zupa warzywna z pora i kapusty

Autor Zdjęcia: photos.com
Zupa warzywna z porem - podawaj ją z chrupiącym grzankami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z porem i kapustą w roli głównej. Tradycyjna zupa warzywna z grzankami w tym wydaniu jest gęsta, treściwa i bardzo aromatyczna, do tego znakomicie rozgrzewa. To świetna opcja na jesienno-zimowe chłody.
Składniki
2 pory pokrojone w cienkie plasterki
1 cebula pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku, posiekane
30 dag włoskiej kapusty cienko poszatkowanej
2 łyżki masła,
łyżka oliwy z oliwek
1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
4 kromki białego chleba opieczonego na rumiano
20 dag sera Gruyere, startego na wiórki
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej masło z oliwą w rondlu, wrzuć pory, cebulę i czosnek. Podsmażaj 5-8 minut aż się zeszklą, mieszając w trakcie.
Dodaj kapustę i przesmaż wszystko razem, aż kapusta zmięknie. następnie zalej bulionem, posól i popieprz. Tak przygotowane warzywa przykryj pokrywą i gotuj na małym ogniu 15 minut.
Weź głębokie naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż kromki podpieczonego wcześniej pieczywa, posyp połową sera.
Ostrożnie wlej zupę na grzanki, posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Po 45 minutach zupa będzie gotowa.
Jeśli nie masz dużego naczynia do zapiekania, możesz zastosować żaroodporne kokilki, w których zapieczesz 4 porcje zupy.