Pożywna zupa z czerwonej kapusty z wołowiną

2021-03-29
Pożywna zupa z czerwonej kapusty
Autor: Shutterstock Zupa z czerwonej kapusty to smaczna propozycja na jesienne dni.
łatwy
0 min
4

Zupa z czerwonej kapusty z wołowiną może stanowić samodzielny obiad. Jest tak sycąca i pożywna, że nie pozostawia już miejsca ani chęci na drugie danie. Najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej.

SKŁADNIKI

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 40 g masła
  • 350 g wołowiny
  • 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 6 łyżek octu winnego
  • pęczek włoszczyzny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na maśle w sporym garnku, wyłowić skwarki i na patelnię włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron.
  • Włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, dusić aż warzywa zmiękną. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Zalać bulionem, dodać przyprawy i ocet, gotować 1,5 godz. na małym ogniu.
  • Mięso wyjąć, pokroić w kosteczkę i razem ze skwarkami dodać do zupy. Podawać ze śmietaną.
  •