Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa neapolitańska to proste danie o ciekawym smaku.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa neapolitańska to bardzo smaczne danie z prostych składników. Można ją podać w wersji podstawowej lub wzbogacić kawałkami gotowanej ryby lub kurczaka.
Składniki
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 g ostrego żółtego sera
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki soku z cytryny
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Bulion podgrzać, aby był ciepły, ale nie gorący. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę i dokładnie rozprowadzić ja w wywarze. Zagotować zupę.
Do gotującej się zupy dodać mleko, śmietanę i starty ser, doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z koperkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska