Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska

Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa neapolitańska to proste danie o ciekawym smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa neapolitańska to bardzo smaczne danie z prostych składników. Można ją podać w wersji podstawowej lub wzbogacić kawałkami gotowanej ryby lub kurczaka.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 szklanka śmietany

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 100 g ostrego żółtego sera

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bulion podgrzać, aby był ciepły, ale nie gorący. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę i dokładnie rozprowadzić ja w wywarze. Zagotować zupę.

  • Do gotującej się zupy dodać mleko, śmietanę i starty ser, doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z koperkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1