Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska

2021-03-29
Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska
Autor: Shutterstock Zupa neapolitańska to proste danie o ciekawym smaku.
łatwy
30 min
4

Zupa neapolitańska to bardzo smaczne danie z prostych składników. Można ją podać w wersji podstawowej lub wzbogacić kawałkami gotowanej ryby lub kurczaka.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g ostrego żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion podgrzać, aby był ciepły, ale nie gorący. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę i dokładnie rozprowadzić ja w wywarze. Zagotować zupę.
  • Do gotującej się zupy dodać mleko, śmietanę i starty ser, doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z koperkiem.