Lekka zupa z zielonego groszku - pokochasz ją za prostotę i smak

Lekka zupa z zielonego groszku - pokochasz ją za prostotę i smak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka zupa z zielonego groszku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lekka zupa z zielonego groszku to danie idealne na lekką przekąskę na ciepło. Wystarczy 4 składników: cebula, czosnek, ziemniaki, groszek i nieco przypraw, aby w 20 minut przygotować lekki posiłek. Świetnie smakuje z grzankami z białego pieczywa.

Składniki

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 ziemniaki

  • 300 gram zielonego groszku

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • posiekana natka pietruszki lub lubczyk

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  • W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Na koniec dodać nieco zieleniny, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wolno około 15 minut.

  • Gdy ziemniaki będą miękkie zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zblendować na gładki, niezbyt gęsty krem.

Ocena: 2,3