Krupnik jaglany
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ale ze względu na wartości odżywcze odżywi organizm, a dzięki dużej ilości błonnika oczyści jelita. Poza tym jest bogata w krzem i krzemionkę, co dobrze wpływa na kości oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 litra wrzątku
- łyżeczka masła
- warzywa (por, cebula, 2 ząbki czosnku, gałązka naci selera, 2 marchewki, 2 pietruszki,
- 1/4 korzenia selera, 2 ziemniaki, natka pietruszki)
- przyprawy (1/2 łyżeczki kminku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta imbiru w proszku, szczypta suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta chili, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, sól)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wsyp do garnka i praż, mieszając, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Następnie wypłucz ją na sitku pod bieżącą wodą i wsyp do wrzątku.
- Dodaj kminek, masło, por pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę, zmiażdżony czosnek. Gotuj 10 minut.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, kozieradkę, tymianek, pieprz, imbir, bazylię, majeranek, chili, lubczyk, zmiażdżoną w dłoni gałązkę selera, obrane, drobno pokrojone (lub starte) marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę 2 ziemniaki, posolić.
- Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Podawaj z dużą ilością natki pietruszki.
- Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"