Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowa botwinka z białym barszczem jest wyrazista i bardzo smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki

  • 1,5 l rosołu

  • 0,5 szklanki białego barszczu

  • 150 ml śmietany 36%

  • szczypta cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraki, obrać je i pokroić w kostkę. Buraki ugotować w bulionie ze szczyptą cukru do miękkości.

  • Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone łodygi i liście botwinki, gotować chwilę, po czym dodać barszcz i doprowadzić do wrzenia.

  • Wrząca zupę zestawić z ognia, śmietanę zahartuj odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka i wymieszaj. Dopraw zupe solą i pieprzem.

  • Podawaj z jajkiem na twardo i tłuczonymi ziemniakami.

Ocena: 4,8