Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią

2021-03-29
Marta Balko
krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Autor: Shutterstock Krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
łatwy
45 min
4

W sezonie na cukinię wypróbuj przepis na zupę krem z soczewicy z cukinią i jarmużem. Gęsty, delikatny krem z soczewicy jest sycący i lekkostrawny, warto zastąpić nim pierwsze danie albo przygotować jako oddzielny posiłek. Podajemy przepis na wyśmienity krem z soczewicy z jarmużem i cukinią.

SKŁADNIKI

  • 140 g zielonej soczewicy
  • 100 g umytego, odsączonego i pokrojonego jarmużu
  • 300 g umytej, osuszonej i pokrojonej cukinii
  • 50 g posiekanej cebuli szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szklanka wywaru warzywnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalać 2 filiżankami wody i gotować przez ok. 20-30 minut.
  • Na oleju udusić szalotkę, gdy się zeszkli, dodać czosnek i cukinię, dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Do soczewicy dodać jarmuż, cebulę i cukinię, całość gotować przez 5 minut.
  • Ugotowane warzywa zmiksować, dodać wywar warzywny, doprawić solą i pieprzem.
Marta Balko