Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią

Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

W sezonie na cukinię wypróbuj przepis na zupę krem z soczewicy z cukinią i jarmużem. Gęsty, delikatny krem z soczewicy jest sycący i lekkostrawny, warto zastąpić nim pierwsze danie albo przygotować jako oddzielny posiłek. Podajemy przepis na wyśmienity krem z soczewicy z jarmużem i cukinią.

Składniki

  • 140 g zielonej soczewicy

  • 100 g umytego, odsączonego i pokrojonego jarmużu

  • 300 g umytej, osuszonej i pokrojonej cukinii

  • 50 g posiekanej cebuli szalotki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • szklanka wywaru warzywnego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę zalać 2 filiżankami wody i gotować przez ok. 20-30 minut.

  • Na oleju udusić szalotkę, gdy się zeszkli, dodać czosnek i cukinię, dusić jeszcze przez 10 minut.

  • Do soczewicy dodać jarmuż, cebulę i cukinię, całość gotować przez 5 minut.

  • Ugotowane warzywa zmiksować, dodać wywar warzywny, doprawić solą i pieprzem.

Ocena: 5