Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
W sezonie na cukinię wypróbuj przepis na zupę krem z soczewicy z cukinią i jarmużem. Gęsty, delikatny krem z soczewicy jest sycący i lekkostrawny, warto zastąpić nim pierwsze danie albo przygotować jako oddzielny posiłek. Podajemy przepis na wyśmienity krem z soczewicy z jarmużem i cukinią.
Składniki
140 g zielonej soczewicy
100 g umytego, odsączonego i pokrojonego jarmużu
300 g umytej, osuszonej i pokrojonej cukinii
50 g posiekanej cebuli szalotki
1 duży ząbek czosnku
szklanka wywaru warzywnego
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę zalać 2 filiżankami wody i gotować przez ok. 20-30 minut.
Na oleju udusić szalotkę, gdy się zeszkli, dodać czosnek i cukinię, dusić jeszcze przez 10 minut.
Do soczewicy dodać jarmuż, cebulę i cukinię, całość gotować przez 5 minut.
Ugotowane warzywa zmiksować, dodać wywar warzywny, doprawić solą i pieprzem.